09 augustus 2006

paasheuvel - vierhouten

 

De Paasheuvel was het voormalig kamphuis van de Arbeiders Jeugd Centrale (A.J.C.), gelegen op een heuvel (de Paasheuvel) aan 't Frusselt in het Veluwse dorp Vierhouten. In 1922 werd door de A.J.C. een kale heuveltop op de heide in Vierhouten aangekocht. Dit terrein was ongeveer één hectare groot. De heuvel stond volgens de toenmalig Vierhouter bevolking bekend onder de naam “De Paasheuvel”, omdat er in vroeger tijden met Pasen vuren op de top werden gestookt. Op en rond de heuvel werden tentenkampen ingericht, waar de A.J.C.-ers gedurende hun vakantie verbleven. In juni 1923 werd er op deze heuveltop het kamphuis "Paaschheuvel" gebouwd, dat in december feestelijk in gebruik werd genomen. De leden van de A.J.C. hadden het kamphuis zelf bekostigd, door het plakken van zegels van twee en een halve cent (de zogenaamde Kampfondszegels).

Het kamphuis werd ontworpen door architect Jo Mulder. Het kamphuis de “Paasheuvel” was de trots van de A.J.C. Margot Vos schreef er het volgende lied over:
Voor ’t donkere bosch, aan de wijde hei.
Machtig beschermd en toch eindloos vrij.
Tusschen de rust en het naaldgeruisch,
Rijst onze woning, ons makkerhuis.

Voor het geven van voorstellingen en optredens werd bij de “Paasheuvel” een groot openluchttheater aangelegd. Dit theater ligt er nu nog steeds en er hebben in de loop der jaren al heel wat mensen opgetreden. Daaronder waren ook enkele nationale beroemdheden, zoals bijvoorbeeld Dorus. In 1983 werd aan de voet van de “Paasheuvel” een groot logeergebouw gebouwd. In 1998 werd een deel van de “Paasheuvel” omgebouwd tot restaria (restaurant-cafetaria) en een deel tot kantoor. In 2001 werd de "Paasheuvel" samen met een tweetal andere gebouwen op hetzelfde terrein aangewezen als Rijksmonument. Deze andere gebouwen zijn het "Rode Valkennest" en de "Zonnehal". Ook de openluchttheaters bij de "Paasheuvel" en het "Rode Valkennest" hebben een beschermde status als Rijksmonument. Hierdoor blijven ze behouden voor het nageslacht.

15:08 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.